Blåfargeverket og koboltgruvene, Åmot, Norge

27.07.2023

Her dro jeg med bestevenninnen min Tirill til blåfargeverket. Koboltgruvene ligger et lite stykke unna med bil og litt gåing. Blåfargeverket er en gratis attraksjon, men en tur i Koboltgruvene koster litt penger ettersom det er en guidet tur. For en Historisk Gruvetur koster det 249kr for en voksen, og 160kr for barn fra 6-15år. Nettsiden deres er https://blaa.no 

Vi startet på blåfargeverket, der vi tittet på mye forskjellige figurer, ulike stener, steder, shoppet blant annet litt fine figurer man kan bruke til pynt. Tok masse bilder, spiste bagett og drakk brus.

Det er flere suvenirbutikker rundt om i området, som har figurer med den spesielle blåfargen. Litt forskjellige bygninger og flotte naturområder på stedet. Der de viser hvordan de lager denne fargen, ulike elementer de bruker og flere ulike figurer og stener. Samt historiske personer. Når vi følte oss ferdige der, så bestemte vi oss for å ta turen videre til Koboltgruvene. Som da er et lite stykke unna Blåfargeverket med bil.

Vi kjørte på en skogsvei, lenger og lenger vekk og inn til der parkeringen til gruvestedet var. Vi gikk så forbi noen historiske bygninger og museum som vi tittet innom  på veien. Når vi kom til resepsjon/suvenirbutikken, så meldte vi oss på historisk Gruvetur, dette var den siste gruveturen for dagen så vi rakk det akkurat.  

Vi hadde guide, som først viste oss og fortalte om de ulike museumene og bygningene vi allerede hadde vært inni, så vi så det en gang til, men nå med selve historien i tillegg.  Etterhvert ledet guiden oss til selve gruvevandringen, der fikk vi en hjelm som vi skulle ha på. I gruvene fortalte guiden historien om hvordan folk hadde jobbet i gruver og mye mer. 

I selve gruven var det hengebruer og glassgulv. Har man høydeskrekk så får man utfordret frykten her, man er nødt til å gå over hengebruen for å komme seg videre, og det er høyt ned. Glassgulvet er valgfritt.

Alt i alt en unik og spennende tur, prisen er bra, områdene er vakre. Selve blåfargeverket og Koboltgruvene med Museum, historien, naturen, små butikker, noe kafeer og mer var flott og man lærte mye. Det er verdt et besøk!

Men et lite tips: Ha gode sko, fordi det blir veldig mye gåing som da kan gjøre at man får litt vont i beinene.