Japan dag 7 - Takayama og Kyoto

02.11.2023

Sted:

- Takayama

- Miyagawa elven

- Kyoto på Ryokan Hostel Gion.


Startet dagen med å våkne opp i Zenkoji templet, gjorde meg så klar for bønn og meditasjon sammen med munkene. Vi startet med morgenbønn kl.07.00, det var spennende og interresant. En buddhistisk seremoni.

Bønn var gratis og være med på, men meditasjonen kostet 3000 yen(224 NOK), som var en donasjon til templet vi sov på.

Meditasjon:

Generelt hva meditasjon er: Meditasjon er en mental praksis hvor oppmerksomheten bevisst rettes mot et bestemt objekt eller fenomen1. Ordet meditasjon kommer fra latin og betyr «å tenke på»2. Målet med meditasjon kan være å oppnå fysisk og psykisk avslapning, velvære, økt mental kapasitet, åndelig innsikt, eller utslukning av tanker og følelser. Meditasjon stammer fra India og brukes i mange religioner og kulturer. (SNL)

I templet var meditasjonen slik: Det var en munk som ledet både bønn og meditasjon, som var like etter hverandre. Det var mange på meditasjonen, men noen som sov fortsatt også. Munken startet med og fortelle om deres tro, energier, livet, det å være i ett med kosmos og mye mer. Da han var ferdig med å prate måtte vi sette oss i posisjon med foldede ben, rett overkropp og hendene foran magen på en unik måte. Her skulle vi bli i ett med universet og prøve og føle på de usynlige energiene rundt oss. Vanligvis skal man knipe øynene lett, sammen men ikke helt, men han sa vi fikk ha øynene igjen siden det var første gangen for de fleste. Vi satt i den samme posisjonen med lukkede øyne i 15 minutter.                                                                                                                                                        Det var skikkelig vondt rett og slett, og fant ut at jeg blir fort distrahert. For rett utenfor der vi satt, kjørte det blant annet biler og ambulanser. . Varte alt for lenge for min del, men det var bare fordi det gjorde vondt å sitte slik så lenge. Etter 15 minutter sa munken at vi kunne åpne øynene, han ba oss rette ut benene og massere dem uten og reise oss opp, fordi beinene kunne ha sovnet siden vi satt i samme posisjon så lenge. Han fortalte oss om at han hadde hatt en tidligere gruppe på meditasjon og en person hadde reist seg opp rett etter meditasjonen og detti rett ned i gulvet fordi benene hans hadde sovnet. Dette var min første meditasjon noensinne, det var lærerikt og interessant men varte litt for lenge for meg, hadde holdt med 5 minutter eller mindre.

Etterpå gikk vi rundt og tittet i gamlebyen i Takayama, samt på morgenmarkedet på bredden av Miyagawa elven. Her var det et lite marked med mye fint. Her kjøpte jeg blant annet spisepinner til pappa og ene søsteren min, hvor de gravert navnene deres både på norsk, og på Japansk.  Det tok 30 minutter fordi det var så mye kø. Hadde lyst til å kjøpe flere men hadde bare en times tid på markedet før vi måtte dra videre.

Etter dette så tok vi tog videre til Kyoto, hvor det neste hostellet var. Det var et kapsel hostel kalt Ryokan Hostel Gion. Her var det køyesenger, i egne luker.  Alle på gruppen sov på samme sted, guttene på den ene siden, jentene på den andre, men alle hadde forskjellige kapsler. Var stort inni der, og du kunne trekke fra gardiner om du ønsket være i fred, koffertene lå strødd litt rundt i rommet, så nærme sengene de kunne komme. Det er dusj og do på gangen, her trengte vi et nøkkelkort for å komme til dusjene, var private dusjer.

På kvelden dro vi på en guidet tur med en lokal guide gjennom Kyotos Gion distrikt, som er kjent for geishaene. Her fikk vi vite litt om historien til geishaer, hva de gjør, hvor de bor og mye mer, vi så et par også. Geishaer er tradisjonelle Japanske kunstnere, som kler seg opp med pudder og underholder gjester. Spennende. 

Arbeidsdagen til en vanlig geisha begynner rundt klokken 16.00, og varer til langt på natt. Typiske arbeidsoppgaver er å holde teseremonier, fremføre teater, sang og dans, og å snakke med gjester. Les mer om geishaer her: https://Japanguiden.no/kultur/geisha/ 

Alt i alt en spennende dag hvor man lærer mye som hvordan munkene ber, hvordan den buddistiske troen brukes, hvordan man gjør meditasjon og hva geishaer er og gjør. Spennende og lærerikt.


Kilder:

https://snl.no/meditasjon 

https://Japanguiden.no/kultur/geisha/