Japan dag 8 del 1 - Kimono, te sermoni, templer

09.11.2023

Sted: 

- Kyoto

Fushimi Inari Shrine

Kiyomuzu - dera tempel

- Nishiki marked

Våkner opp på kapsel hostellet og drar avgårde kl.7. Tar så undergrunnsbanen til templet Fushimi Inari Taisha Shrine, som ligger høyt oppe. Vi går oppover og oppover,  og opp trapper til vi er på toppen. Her kan man få en opplevelse av at de røde gatene aldri tar slutt. Her var det rom for å ta masse fine bilder.

Litt om Fushimi Inari Shrine:  Dette templet er leder av alle  Japan side Inari helligdommer, og er dedikert til Inari, guddommen til en god høst og suksess i virksomheten. Den tilsynelatende endeløse stien til livlige oransje torii-porter som strekker tilnærmingen til Mt. Inari gir en imponerende setting og er et av de mest berømte bildene av Japan. Mer om dette templet kan dere lese her:  https://www.japan.travel/en/spot/1128/

Så dro vi til Kiyomuzu-dera tempel, et av Japans mest kjente templer, som er et bambuss og skog kompleks som er høyt opp i fjellet. Her var det også rom for å ta masse bilder som vi gjorde, vi tok bilder i sammen, og av hverandre. Det så veldig fint ut der.

Litt om Kiyomuzu - dera tempel:

Kiyomizudera (清水寺, bokstavelig talt "rent vanntempel") er et av de mest berømte templene i Japan. Den ble grunnlagt i 780 på stedet for Otowa-fossen i de skogkledde åsene øst for Kyoto, og henter navnet sitt fra høstens rene vann. Tempelet var opprinnelig knyttet til Hosso-sekten, en av de eldste skolene innen japansk buddhisme, men dannet sin egen Kita Hosso-sekt i 1965. I 1994 ble tempelet lagt til på listen over UNESCOs verdensarvsteder. Les mer om dette templet her: https://www.japan-guide.com/e/e3901.html 

Når vi følte oss ferdige i templet, dro vi på Nishiki marked, her kan man titte i ulike butikker, dra på starbucks, eller leie kimonoer. Guiden vår delte oss inn i to grupper, da skulle vi leie kimonoer. Vi fikk hjelp til å velge og ta de på, før vi dro på te seremoni, her var jeg i gruppe nummer to så hadde masse tid til å titte på markedet, spise eller drikke. Dro på starbucs med Samantha. Her smakte jeg chai te for første gang smakte som pepperkaker og kanel. 

Nå var det gruppe 2 sin tur til kimono prøving.  Her fant jeg en drakt jeg synes var fin og tok det med inn på rommet, men fikk beskjed om at jeg var for tjukk (de sa det på en litt finere måte), så jeg måtte velge fra en liten boks med 8 kimonoer isteden. Der var det en kjempefin drakt med blomster og sommerfugler så valgte den og et annet bånd til å ha rundt magen, vi fikk utdelt underkjoler, så ut som en hvit nattkjole vi måtte ha først, så kimonoen og flere bånd rundt magen, de strammet det godt. Kimonoene hadde vi allerede betalt i opplevelsespakken på gruppeturen, men håret måtte vi betale litt ekstra for, kostet 300yen (ca.22 NOK). Så valgte vi en hårfrisyre og de satt den opp på en, to, tre, og de satt mange små spenner, og en stor fin en vi kunne velge. Dessverre fikk vi ikke beholde den fine spennen når vi var ferdige. Kimonoer er tradisjonelle Japanske antrekk som ofte brukes til spesielle anledninger, kan også brukes som et uformelt antrekk.

Da vi hadde kledd oss opp i kimonoer så tok vi bilder. Vi gikk også med tresko, eller v kan kalle det treslippers rett og slett. De var vonde men en del av antrekket. Vi fikk tid til å titte litt i butikker før vi dro på te seremonien. Te seremonien er et av de fremste eksemplene på tradisjonell Japansk kultur, og er full av historie. Her var det en dame med kimonos selvfølgelig, som skulle ordne teen, her et det et helt rituale fullt av zen. Bukket og ordnet te på en spesiell måte, her matcha te uten sukker, eller honning. En på gruppen hadde valgt en plass som betydde at han var æresgjesten og fikk smake på teen før alle andre. Da selve sermonien var ferdig så skulle vi lage vår egen matcha te. Vi fikk utdelt boller med mønster, som betydde noe spesielt, og bambusstrå til å røre matchaen ut på. Vi fikk matcha pulver og varmt vann og skulle røre dette ut til det skummet. Vi fikk også et godteri før vi skulle ordne og drikke teen, dette var et sitrusgodteri. Siden jeg ikke tåler sitrusfrukt så fikk jeg et annet godteri, var rent sukker. Teen smakte litt bittert siden den var uten sukker, men ikke så ille som jeg hadde sett for meg. Det var lov og ta bilder men ikke videoer her.

Vi gikk ut av lokalet og tok noen bilder igjen, noen av oss følte oss ferdig tidlig, så vi dro hjem til hostellet ... fortsettelse følger