Japan dag 9 - Kendo 

23.11.2023

Dagen i dag var litt spesiell. Siden astmaen min gjorde meg så dårlig, så måtte jeg ta litt pause og  ble derfor ikke med til dagens templer. Men hadde gledet meg så innmari mye til Kendo klassen, så valgte å hvile til den begynte. Så når gruppen kom tilbake fra templene, og gjorde seg klare til å dra så ble jeg med. Vi gikk en liten stund før vi kom fram. Kendo klassen var i dojoen hvor alt begynte. Vi ble undervist av en bushido instruktør, en etterkommer av en Japansk samurai.

Hva er Kendo?

Kendo er en japansk kampsport hvor to motstandere med bambussverd (shinai) prøver å score poeng ved hugg mot hodet, magen, håndleddene eller støt mot strupen. Det er også lov å treffe motstanderen med kroppen for å få vedkommende ut av balanse. Slag og spark er ikke tillatt.

Hvordan skiller Kendo seg fra fekting?

Kendo skiller seg fra vestlig fekting ved at utøverne hugger mer enn de stikker, og flytter seg rundt med store bevegelser. Det skrikes (kiai) før et angrep, og idet sverdet treffer. Å bruke stemmen slik skal hjelpe utøveren med å fokusere, styre pusten og å bygge opp et trykk i magen.

I likhet med andre budo-grener, handler ikke kendo kun om fysisk trening, men også om personlig vekst og verdier som høflighet, respekt og ærlighet. En trening kan både starte og slutte med meditasjon.

Om du vil lese mer om Kendo trykk her:  https://snl.no/kendo 

Vi startet med å få utdelt utstyr vi skulle ha på oss, klær, skjold på magen og ryggen, samt foran underlivet, vi fikk bambussverd, masker og hansker vi skulle ha på oss senere. Vi startet med å få høre historien til samuraiene, og hva som hadde skjedd da og da, var veldig spennende. Etter det skulle vi begynne å lære ulike teknikker. Jeg måtte få hjelp til å fikse på drakten fordi jeg var litt kort så tråkket på buksen min. Vi startet med å lære grunnleggene, fotteknikk og tre ulike måter vi kunne slåss på. Jeg husker ikke alle ordene, men man måtte rope høyt før man kunne angripe på en måte. Vi gikk sammen to og to for å øve på teknikken og ordene vi hadde fått utdelt, men måtte starte med å skrike hai, var sykt kleint for to og to måtte gjøre det. Men gikk fint. Tilslutt fikk vi hjelp til å ta på hjelmer, de satt godt og hadde forkle på toppen som sklei ned hele tiden slik at jeg ikke så en dritt. Men fikk hjelp med en gang så gikk greit. Nå var det tid for duell, var om å gjøre og treffe hverandre mens man skrek på Japansk når man traff, det kunne være en av de tre ordene vi hadde lært tidligere. (har dessverre glemt dem nå). Vi duellerte, og jeg vant! Kjempegøy. Men syntes det var litt kort for rakk bare å duellere en gang, skulle ønske det varte lenger og at vi hadde lært enda mer.

Alt i alt en rolig og lærerik dag, litt skuffet over at kroppen min ikke ville høre på meg, for hadde gledet meg til de templene fordi det virket så fint der, men sånn er det noen ganger. Men elsket kendo klassen. Skulle bare ønske det varte lenger, for mesteparten av tiden brukte vi til å ta på draktene. Er selvfølgelig greit å være beskyttet, og kult og kunne bruke bambussverd. Men det var verdt det, spennende og lære om nye kulturer, og kampsporter, samt en del av Japan sin historie.