Julekalender 15. til 21. desember, og litt om hvordan julen i Norge er.

21.12.2023

Dag 15


Dag 16


Dag 17


Dag 18


Dag 19


Dag 20


Dag 21

Litt om hva jul er:

Jul er et fellesnordisk navn på den store hedenske festen som ble feiret omkring vintersolverv. Norden og England er de eneste områdene der det gamle hedenske navnet på solvervsfesten overlevde innføringen av kristendommen. Etter innføringen av kristendommen i Norden ble julen en fest til minne om Jesu fødsel. Les mer her: https://snl.no/jul 


Norsk jul og norske juletradisjoner:

Norsk julefeiring er basert på kristne tradisjoner, med innslag fra norrøn midtvintersfeiring og jødisk hannuka. Og det dukker stadig opp nye tradisjoner.

I vår hovedstad Oslo, og andre mindre byer: Fra slutten av november er byen preget av julehandel og juleforberedelser. Første helgen i advent tennes julegraner og julegater i sentrum. I adventsperioden har du gode muligheter for å få med deg en julekonsert, en juleteaterforestilling eller et julemarked.

I ukene før jul er det vanlig at bedrifter, foreninger og vennegjenger har julebord; en førjulsfest med julemat. Det er folksomt på byen i helgene, når restauranter og utesteder i sentrum fylles opp av julebordsgjester. https://www.visitoslo.com/no/artikler/juletradisjoner/ 


Hvordan jeg feirer jul:

Den 23 Desember: Pleier familien og pynte juletreet. I de siste årene har vi pyntet juletreet 1.desember. Vi samles til middag. Denne dagen er det grøt på menyen. I grøten er det en mandel i grøten. Den som får mandelen vinner en marsipangris. Vi spiller litt spill i sammen. 

På kvelden setter vi ut litt av grøten til julenissen.

Den 24 Desember: Julefeiring!

Starter dagen med å se under juletreet. Der ligger det julestrømper med godteri og en liten julegave fra "julenissen" som har vært og spist opp grøten vi satte frem til han. 

Så ser vi på tre netter til askepott.

Mamma og pappa pleier å lage maten, og holder på med det store deler av dagen. Enten går vi i kirken, eller så blir det aller mest juleforberedelser, og julekos. Til jul er det enten bare mamma, pappa, søstrene mine, Gizmo og meg, eller så er også besteforeldre og feirer jul sammen med oss. Når middagen begynner å nærme seg legger vi pakkene under juletreet før resten av gjestene kommer. Middagen begynner kl. 17 tiden, da ringer Sølvguttene julen inn. 

Til middag er det ribbe, julepølser, kjøttkaker, surkål, poteter, saus, rosenkål, poteter, koteletter og tyttebær. Ordentlig julemiddag!

Etter middagen deler vi ut og åpner gaver. Tar bilder og filmer hverandre slik at vi har minner til neste år igjen.

Etter gavene er det dessert, da er det riskrem med bringebærsaus!

Etter desserten begynner det å bli sent, så da er julen ferdig og vi drar/går hvert til vårt.

Den 25 Desember er det 1 Juledag, her pleier vi bare å slappe av og kose oss. Se på film eller spille litt spill i sammen.