Krakow, Polen

24.08.2023

I 2019 så dro jeg på tur med bestefar og Aase. Her opplevde vi masse.

Vi dro på sightsing, skulle titte på markedet, men da vi kom dit så pakket de ned, vi rakk det ikke. Litt trist men sånn er det. Vi spiste mat på ulike kafeer, og av en eller annen grunn hadde jeg så lyst på biff. Men når jeg skulle bestille biff så finnes det ulike typer, jeg forstod ikke hvordan så det jeg fikk var noe helt flatt kjøtt og et brød, smakte ikke som vanlig. Den smellen måtte jeg gå på to ganger før jeg lærte at det ikke var den jeg skulle bestille. Men så fant vi en kafe, en slags cowboy restaurant, anbefalt av mamma da hun hadde vært der før en gang.

På restauranten var det veldig god mat, ordentlig biff blant annet, og utrolig store porsjoner. Er sånn at vi kunne ha delt en porsjon i to, men det var verdt det! 100%

Under her kan dere se at vi er på sightseeing titter rundt omkring i selve byen, vi drar også på et shoppingsenter og shopper litt der. På de to siste bildene er vi i saltgruvene.

Vi var i saltgruvene på en guidet tur, det var kaldt og langt og vi gikk nedover og nedover mange trapper før vi kom til områder med vegger dekket av salt, figurer av salt, krystaller av salt og mer. Man fikk lov til å smake på veggen hvis man ønsket det, men tenk hvor mange som har gjort det før deg og antagelig på samme sted, så vi nøyde oss med å bare se. Etterhvert som man gikk innover og tittet og pratet med hverandre ble det bare mer og mer salt, figurer og hele rom som var laget ut ifra salt. Det var også suvenirbutikker midt inn i saltgruven hvor man kunne kjøpe små figurer laget av salt eller salt generelt, samt krystaller av stein man også kan finne der.

På bildene her er den guidede turen som i hovedsak handler om Holocoust og livet på denne tiden.

Vi var også på en guidet tur på engelsk i konsentrasjonsleiren Auchwitz og på Birkenau. Vi dro dit med en liten fellesbuss som var med oss hele dagen, der lot vi de største sekkene være igjen under vandringen. Under denne guidede turen i Auchwitz og områdene rundt denne lærte de oss om hvordan fangene hadde bodd og hva de hadde opplevd under holocaust. Selvom vi har lært masse om det i historien på skolen blant annet så lærte vi mye på denne guidede turen også. Vi fikk sett i hele leiren, i bygninger hvor elever gikk på skole og mer. I konsentrasjonsleieren så vi mange sko og klær spesielt barneklær, det var hjerteskjærende. Vi fikk også sett hvor fangene ble gasset ihjel og hvor liten plass de hadde og sove og være på.